Meny

Vår historia

Här har vi samlat några milstolpar i företagets historia. Sammanfattningsvis kan vi säga att Kung Markatta alltid har varit och är än idag en pionjär inom hälsosam mat.

Vi har kommit med ny och lite annorlunda mat till svenska konsumenter och vi har varit först med mycket. Vi kom tidigt med kravmärkt mat, var först med fairtrade, var först med äkta vara och först med att klimatkompensera

Sara Termén, marknadschef

 

Hoppa direkt till:

1983 1993 2003 2013
2016      

1983

Företaget startas av Lennart Olsson i en lägenhet i Örebro. Lennarts vision är att hjälpa svenska folket att förändra sina matvanor i en mer hälsosam riktning.

Kung Markatta börjar sälja japanska specialiteter från Mitoku (nuvarande Clearspring) och produkten riskakor visar sig bli en storsäljare inom hälsofackhandeln.

Lennart skriver boken "Grundbok i Makrobiotik".

Lennart framför huset där den ekologiska resan började 1983

Lennart Olsson, grundare, framför huset där den ekologiska drömmen började 1983.

 

1983-1993

Kung Markatta utvecklas till en grossiströrelse.

 

1985

Kung Markatta får sitt första riktiga lager (40 m2) i källaren på Rex gamla skofabrik i Hjärsta, Örebro.

Lennarts andra bok "Makrobiotisk Produktlexikon" publiceras och blir mycket uppskattad av tex Tullverket, som köper in exemplar till samtliga av sina gränsstationer, eftersom den hjälper dem att förstå vad det är för nya produkter som nu börjar föras in i landet.

Kung Markatta blir kunglig hovleverantör och leverantör till Annefrid i dåvarande ABBA.

Kung Markatta börjar sälja Ecovers produkter (pionjärer inom hållbara tvätt- och rengöringsmedel).

Kung Markattas eget varumärke startas och de första produkterna att tas fram under detta namn är Jordnötssmör och Tahini.

Vi utbildar tullen i den nya maten från öst

Lennart Olsson, grundare (idag Senior Advisor Purchase)

 

Lennart bär ekologiska varor från folkvagnsbussen

Lennart Olsson, grundare, kör runt i hela Sverige med sin folkvagnsbuss för att leverera ekologisk mat.

1989

Kung Markatta flyttar in i ladan på Hjälmarsberg. Vi börjar med 500 m2, vilket genom åren växer till 3600 m2.

Hjälmarsberg

1990

Kung Markatta börjar distribuera en hel del nya produkter i det egna varumärket Kung Markatta, tex tofu, råris, hirs, bovete, linfrö, solrosfrön, kikärtor, gröna linser, vita bönor och oljor.

 

1992

Kung Markatta blir svensk distributör av Yogi Tea (ayurvediska och ekologiska teer).

 

1993

Kung Markatta blir svensk distributör av drycker från Amé.

Produkten quinoa utgår ur sortimentet p.g.a för dålig försäljning. 10 år senare upptäcker svenskarna quinoa och det blir en storsäljare även i de svenska hemmen.

Vi var först med att både ta in och lägga ned quinoa i Sverige. Vi var 10 år för tidiga.

Lennart Olsson, grundare (idag Senior Advisor Purchase)

 

1994

Kung Markatta blir Hemköps ekologiska leverantör.

Kung Markatta blir svensk distributör av Alpros produkter (växtbaserade mejeriprodukter).

 

1996

Kung Markatta är först i Sverige med att underteckna Svenska Rättvisemärkts (Fairtrade) kontrakt.

Den första rättvisemärkta (Fairtrade-märkta) produkten är kaffe från Ismam kooperativet i Mexico.

Vi var först med Fairtrade i Sverige.

Lennart Olsson, grundare (idag Senior Advisor Purchase)

 

1997

Kung Markatta introducerar ekologiska hela och krossade tomater på burk.

Kung Markatta är först med att introducera rättvisemärkt (Fairtrade-märkt) te i Sverige.

 

1998

Kung Markatta börjar sälja rättvisemärkt (Fairtrade-märkt) kakao.

 

2002

Kung Markatta köps upp av Lantmännen.

 

2004

Lantmännen säljer Kung Markatta till Ekomodern AB.

 

2005

Kung Markatta inleder samarbetet med Movement sales partner och får en rikstäckande säljkår.

 

2007

Ett nytt kontor med försäljnings- och marknadsavdelning startas i Malmö.

 

2008

Först med att klimatkompensera för transporter

Lennart Olsson, grundare (idag Senior Advisor Purchase)

Kung Markatta blir första företaget inom detaljhandel som klimatkompenserar för alla transporter av varor. Samma år lanseras den första ekologiska kokosmjölken.

 

2009

Kung Markatta börjar även klimatkompensera för de anställdas resor i tjänsten (inkl. resor mellan hem och arbete).

Kung Markatta gör entré på Facebook och Twitter.

 

2011

Först med Äkta vara

Lennart Olsson, grundare (idag Senior Advisor Purchase)

Kung Markatta blir det första företaget som märker ut sina produkter med föreningen Äkta varas märkning. En märkning som står för "utan tillsatser".

 

2012

Anders Dahlin blir ny delägare och VD i Kung Markatta.

 

2013

Kung Markatta fyller 30 år! Hurra!

Vi passerar 10000 följare på Facebook och startar även upp ett Instagramkonto.

Kung Markatta lanserar nya hemsidor, en för det egna varumärket Kung Markatta (kungmarkatta.se), en företagssida (kungmarkattaab.se) på svenska och en på engelska.

Priveq  blir nya delägare i Kung Markatta AB.

Kung Markattas Naturella Tofu blir Fairtrade-märkt.

Vi nomineras till Årets Företag i Örebro

 

2014

Vi har till slut växt ur vårt gamla bo och flyttar över till en helt nybyggd lada i natursköna Hjälmarsberg.

Vi blir utsedda till Sveriges 4:de grönaste varumärke (Differ).

2015

Kung Markatta blir svensk distributör för varumärkena Getraw, Clipper och Tartex.

Vi  får ta emot Årets Miljöpris från Örebro kommun.

Kung Markatta utses till Årets företag i Örebro av Företagarna.

Kung Markatta blir utsedda till Årets Leverantör på Dagligvarugalan.

Årets leverantör Dagligvarugalan 2015

2016

Svenska folket utser Kung Markatta till ett av Sveriges 30 hållbaraste varumärken i undersökningen Sustainable Brand Index™ 2016. Vi placerar oss på en 19:e plats av totalt 265 varumärken, och i kategorin Mat & Dryck får Kung Markatta en 6:e placering. 

Vi passerar 20000 följare på vår Facebook-sida och 10000 följare på vårt Instagram-konto

Midsona förvärvar Internatural med varumärkena Kung Markatta (Sverige) och Helios (Norge), och skapar en nordisk ledare inom ekologiska livsmedel.